niedziela, 14 marca 2021

Podwieczorek # 50 - TARTA ZE SZPINAKIEM i FETĄ

 Jak zachęcić dzieci do jedzenia szpinaku? Tarta szpinakowa na kruchym spodzie będzie pyszną przekąską na podwieczorek, a jednocześnie sprytnym sposobem na przemycenie szpinaku. :)  Szczególnie jak wykonamy ją razem z dziećmi.

Do wykonania ciasta będzie potrzebne:


250 g mąki pszennej

100 g masła

2 żółtka

kwaśna śmietana (ile zabierze ciasto)

Z wyżej wymienionych składników zarabiamy ciasto i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 min.


Między czasie przygotowujemy farsz:


opakowanie szpinaku (u nas świeży)  

opakowane sera feta

2 jajka + pozostałe białko z ciasta

100 ml śmietany 30%

200 ml śmietany 12%

łyżeczka masła

mała cebulka

3 ząbki czosnku

pieprz

gałka muszkatołowa

Przygotowanie farszu zaczynamy od przesmażenia pokrojonej drobno cebuli, dodajemy szpinak i czosnek i podlewamy śmietaną 30 %- dusimy do miękkości- u mnie do odparowania śmietany. Odstawiamy do przestygnięcia. 

Z jajek i śmietany 12% przygotowujemy sos mieszając składniki razem- doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową- nie solimy!- dodajemy do sosu pokrojoną w kostkę fetę. 

Ciasto wyciągamy z lodówki i wykładamy nim formę do tarty, pamiętając najpierw o wysmarowaniu jej masłem, a potem posypujemy bułka tartą. Wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem aby nie podniosło się podczas pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 min. po tym czasie wyjmujemy ciasto i dodajemy nasz farsz (wcześniej łączymy szpinak z sosem i fetą). Pieczemy w 180 stopniach kolejne 20- 30 min- wyciągamy, studzimy. Gotowe, Oczywiście farsz możecie modyfikować wg Waszych upodobań. 

Oto nasza fotorelacja: 



Zarabianie ciasta.

Sos śmietanowo- jajeczny ze szpinakiem i fetą.

Podpiekanie ciasta.

Gotowa tarta czeka na porcjowanie.



Smacznego!


Zosia i Krzyś




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz