Dziś wracamy do sprawdzonych przepisów, które kiedyś już pojawiły się na naszym blogu. Może już je znacie, a może odkryjecie je na nowo?
Zachęcamy Was do kulinarnych eksperymentów.
Bawcie się smakami i dajcie się ponieść kuchennej wyobraźni!
Tarta z jabłkami, miodem i lawendą.
na formę o średnicy 24 cm
Składniki na ciasto:
- 125 g mąki pszennej
- 60 g margaryny (lub masła)
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 2 duże jabłka
- 2 łyżki miodu
- garść suszonych kwiatów lawendy
Wykonanie:
Zacznij od ciasta – w misce połącz mąkę z cukrem i szczyptą soli, dodaj jajko i pokrojoną margarynę, a następnie szybko zagnieć całość na gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę, żeby dobrze się schłodziło.
Nastaw piekarnik na 180°C, formę na tartę natłuść, a schłodzonym ciastem wylep dokładnie dno i boki. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój je w cienkie plasterki – ułóż je na cieście i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około godziny, aż jabłka się zarumienią, a spód stanie się złocisty i chrupiący.
-
W międzyczasie przygotuj glazurę – wlej miód do małego garnuszka i postaw go w kąpieli wodnej, czyli w misce z gorącą wodą. Gdy się rozpuści, dodaj kwiatki lawendy i wszystko dokładnie wymieszaj.
-
Gdy tarta wyjdzie z piekarnika i będzie jeszcze ciepła, posmaruj jej wierzch przygotowanym, pachnącym miodem z lawendą.
Tartę można podawać lekko ciepłą.
Doskonale też smakuje z kodeksem bitej śmietany.
Sernik na zimno inspirowany kolorem lawendy.
Delikatny, lekki deser na 6 porcji
Składniki:
-
1 galaretka ametystowa (np. o smaku jagodowym lub leśnych owoców)
-
ok. 350 ml gorącej wody (do rozpuszczenia galaretki)
-
1½ szklanki twarogu na sernik (z wiaderka)
-
1 łyżka cukru pudru
-
1 szklanka mleka
-
5 łyżek wiórków kokosowych
-
5 łyżek nasion chia
-
kilka gałązek świeżej lawendy – do dekoracji
Wykonanie:
-
Zacznij od puddingu chia – do mleka wsyp nasiona chia i wiórki kokosowe, dobrze zamieszaj i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc, żeby pudding dobrze zgęstniał.
Rozpuść galaretkę w ok. 350 ml gorącej wody (mniej niż zaleca producent, żeby masa była bardziej zwarta), i zostaw ją do całkowitego ostudzenia. W międzyczasie ser wymieszaj z cukrem pudrem, a potem dodaj do niego ostudzoną galaretkę, zostawiając około pół szklanki na później.
-
Gotową masę serową przełóż do pucharków i wstaw do lodówki na 30–45 minut, aż zacznie tężeć. Gdy stwardnieje, wlej delikatnie po kilka łyżek odłożonej galaretki na wierzch i ponownie schłodź, aż całość się zetnie.
-
Na koniec wyjmij desery z lodówki, dopełnij je warstwą puddingu chia i udekoruj świeżą lawendą – będzie nie tylko pięknie wyglądać, ale też doda subtelnego aromatu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz