środa, 6 sierpnia 2025

LAWENDOWE LATO - Przepisy z lawendą

 

Dziś wracamy do sprawdzonych przepisów, które kiedyś już pojawiły się na naszym blogu. Może już je znacie, a może odkryjecie je na nowo?

Zachęcamy Was do kulinarnych eksperymentów.

 Bawcie się smakami i dajcie się ponieść kuchennej wyobraźni!

 Tarta z jabłkami, miodem i lawendą.
na formę o średnicy 24 cm

Składniki na ciasto:

  • 125 g mąki pszennej
  • 60 g margaryny (lub masła)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
Składniki na nadzienie:
  • 2 duże jabłka
  • 2 łyżki miodu
  • garść suszonych kwiatów lawendy

Wykonanie:

  1. Zacznij od ciasta – w misce połącz mąkę z cukrem i szczyptą soli, dodaj jajko i pokrojoną margarynę, a następnie szybko zagnieć całość na gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę, żeby dobrze się schłodziło.

  2. Nastaw piekarnik na 180°C, formę na tartę natłuść, a schłodzonym ciastem wylep dokładnie dno i boki. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój je w cienkie plasterki – ułóż je na cieście i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około godziny, aż jabłka się zarumienią, a spód stanie się złocisty i chrupiący.

  3. W międzyczasie przygotuj glazurę – wlej miód do małego garnuszka i postaw go w kąpieli wodnej, czyli w misce z gorącą wodą. Gdy się rozpuści, dodaj kwiatki lawendy i wszystko dokładnie wymieszaj.

  4. Gdy tarta wyjdzie z piekarnika i będzie jeszcze ciepła, posmaruj jej wierzch przygotowanym, pachnącym miodem z lawendą.

Tartę można podawać lekko ciepłą.

 Doskonale też smakuje z kodeksem bitej śmietany.


Sernik na zimno inspirowany kolorem lawendy.

Delikatny, lekki deser na 6 porcji

Składniki:

  • 1 galaretka ametystowa (np. o smaku jagodowym lub leśnych owoców)

  • ok. 350 ml gorącej wody (do rozpuszczenia galaretki)

  • 1½ szklanki twarogu na sernik (z wiaderka)

  • 1 łyżka cukru pudru

  • 1 szklanka mleka

  • 5 łyżek wiórków kokosowych

  • 5 łyżek nasion chia 

  • kilka gałązek świeżej lawendy – do dekoracji

Wykonanie:

  1. Zacznij od puddingu chia – do mleka wsyp nasiona chia i wiórki kokosowe, dobrze zamieszaj i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc, żeby pudding dobrze zgęstniał.

  2. Rozpuść galaretkę w ok. 350 ml gorącej wody (mniej niż zaleca producent, żeby masa była bardziej zwarta), i zostaw ją do całkowitego ostudzenia. W międzyczasie ser wymieszaj z cukrem pudrem, a potem dodaj do niego ostudzoną galaretkę, zostawiając około pół szklanki na później.

  3. Gotową masę serową przełóż do pucharków i wstaw do lodówki na 30–45 minut, aż zacznie tężeć. Gdy stwardnieje, wlej delikatnie po kilka łyżek odłożonej galaretki na wierzch i ponownie schłodź, aż całość się zetnie.

  4. Na koniec wyjmij desery z lodówki, dopełnij je warstwą puddingu chia i udekoruj świeżą lawendą – będzie nie tylko pięknie wyglądać, ale też doda subtelnego aromatu.

Gotowy deser jest lekki, świeży i ma ten wyjątkowy lawendowy urok.

Dajcie znać w komentarzu, jakie są wasze przepisy na dania z dodatkiem lawendy. Będą inspiracją dla innych.

Pozdrawiamy Was ciepło 
 Projektantki KTM

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz