piątek, 22 sierpnia 2025

Podwieczorek #94: Babeczki z borówkami i lawendą

 Lawenda w kuchni: pyszny aromat i niesamowity zapach.


Dziś mam dla Was przepis na babeczki z dodatkiem lawendy. Uprzedzam: nie za dużo, bo lawenda jest naprawdę bardzo intensywna, maksymalnie pół łyżeczki suszonych kwiatów lawendy.

Składniki na około 10 babeczek:

-pół szklaki cukru

-1 i pół szklanki mąki

-70dkg masła roztopionego

-3/4 szklanki jogurtu

-1 duże jajko

-1i pół łyżeczki proszku do pieczenia

-1/4łyżeczki sody

-1/4 łyżeczki soli

-pół łyżeczki suszonych kwiatów lawendy (lub mniej)

-starta skórka z połowy cytryny

-1 i pół szklanki świeżych borówek

Wszystkie składniki z wyjątkiem borówek miksujemy, potem dodajemy owoce, delikatnie mieszamy ciasto (jest dość gęste) i nakładamy do papilotek umieszczonych w formie do mufinek.

Pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut (można sprawdzić patyczkiem).

Nam wyszły pyszne, puszyste z cytrynową nutą i zapachem lawendy.



Smacznego!
Pozdrawiam lawendowo
Joanna-JB

1 komentarz: