Lawenda w kuchni: pyszny aromat i niesamowity zapach.
Dziś mam dla Was przepis na babeczki z dodatkiem lawendy. Uprzedzam: nie za dużo, bo lawenda jest naprawdę bardzo intensywna, maksymalnie pół łyżeczki suszonych kwiatów lawendy.
Składniki na około 10 babeczek:
-pół szklaki cukru
-1 i pół szklanki mąki
-70dkg masła roztopionego
-3/4 szklanki jogurtu
-1 duże jajko
-1i pół łyżeczki proszku do pieczenia
-1/4łyżeczki sody
-1/4 łyżeczki soli
-pół łyżeczki suszonych kwiatów lawendy (lub mniej)
-starta skórka z połowy cytryny
-1 i pół szklanki świeżych borówek
Wszystkie składniki z wyjątkiem borówek miksujemy, potem dodajemy owoce, delikatnie mieszamy ciasto (jest dość gęste) i nakładamy do papilotek umieszczonych w formie do mufinek.
Pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut (można sprawdzić patyczkiem).
Nam wyszły pyszne, puszyste z cytrynową nutą i zapachem lawendy.
Smacznego!
Pozdrawiam lawendowo
Joanna-JB
Aż ślinka mi cieknie :)
OdpowiedzUsuń