Witam, mam dla was kolejną propozycję podwieczorkową, tym razem będzie to kaszanka z kapustą kiszoną zapieczona w cieście drożdżowym. Przepis powstał na potrzeby konkursu, w którym mieliśmy wykorzystać regionalne produkty, a że obecnie mieszkam na Śląsku to powstała fantazyjna wersja kulebiaka z śląskim produktem.
Będziemy potrzebować na ciasto:
500
g mąki pszennej;
50
g drożdży świeżych;
300
ml lekko ciepłej wody;
po
łyżeczce soli i cukru;
2
łyżki oliwy;
Zaczynamy od przygotowania zaczynu z wody, drożdży
i cukru i łyżki mąki- pozostawić na 15 min do wyrośnięcia. Po tym czasie
zarobić ciasto ze składników. Wyrabiać tak długo aż będzie odchodziło od ręki i
miski. Pozostawić pod przykryciem na 60 min.
Farsz:
500 g kapusty kiszonej- ugotowanej
do miękkości.
2 kaszanki- a na Śląsku krupnioki :)
Sól, pieprz do smaki, kminek, jajko do
smarowania wierzchu.
Wyrośnięte
ciasto podzielić na 2 części, każda z nich rozwałkować na prostokąt szerokości
krupnioka. Na ciasto rozłożyć ugotowana kapustę (połowę), następnie krupnioka
obrać z szczewa i
ułożyć go na jednym boku, zwinąć w roladę. Ułożyć w keksówce, po wierzchu
posmarować jajkiem i posypać kminkiem, pozostawić do wyrośnięcia na 15 min.
Zapiec w 180 stopniach przez 30 min.
Smacznego!!!
Wow! Kasza zapieczona w cieście.,.. tego jeszcze nie było.... a śmieją się ze mnie ze kaszankę zagryzam chlebem ....:) ciekawe :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bardzo sycące danie.
OdpowiedzUsuń