Grzyby możemy zbierać przez cały rok...nie ma okresu kiedy idąc do lasu nie mielibyśmy spotkać JAKIEGOŚ grzyba. Na całoroczne grzybobranie trzeba się jednak zaopatrzyć w odpowiednią wiedzę, gdzie i co i w jaki sposób szukać :)
Jednak to późne lato, oraz deszczowa ale ciepła jesienna pora najbardziej kojarzy się nam z leśnymi zbiorami... dziewczyny z naszego zespołu mają dla Was grzybowe propozycje dań. Niektóre zrobione z leśnych grzybów, inne z tych hodowlanych-kupnych, inne z dodatkiem egzotycznych ;p a jeszcze inne grzybowe przepisy są "grzybowe" jedynie z nazwy lub formy.
Smacznego! :)
Diars po grzyby nie musi chodzić do lasu, bo w przydomowym sadzie jej mamy rosną opieńki.
Grzyby mało doceniane, z których można wyczarować mnóstwo pyszności. Z okazji Dnia Grzyba na stole u Diars gościła Grzybowa zupa krem z opieniek.
Do jej przygotowania potrzebujecie:
Bulion na bazie warzyw (marchewka, pietruszka, por, seler) 0,5 litra
300 g ugotowanych opieniek
1 duża cebula
1 duży ząbek czosnku
100 ml śmietanki kremówki
50 g masła
natka pietruszki
sól, pieprz
Na maśle podsmażcie opieńki z posiekaną cebulą i ząbkiem czosnku. Następnie dodajcie do grzybów bulion, warzywa z niego, śmietankę i natkę pietruszki i dokładnie zmiksujcie za pomocą blendera. Dodajcie do smaku pieprz i sól i podgrzejcie. Udekorujcie całymi podsmażonymi grzybkami i podajcie jak lubicie z makaronem lub grzankami.
JB proponuje tradycyjną zupę grzybową z warzywami (ziemniaki, marchew, korzeń pietruszki, cebula, czosnek), posypaną świeżym koperkiem, zabieloną śmietaną i gotowaną na bulionie. Smaku dodaje jej to, że warzywa (bez ziemniaków) zanim trafiły do zupy były podsmażane na patelni, a świeże grzyby duszone na drugiej patelni.
Oczywiście nie ma sezonu grzybowego bez jajecznicy z grzybami posypanej pietruszką:
U tynki prosta pieczarkowa ze ślimaczkami z ciasta francuskiego i salami. Chociaż niektórzy mówią, że pieczarki to nie grzyby ;) to i tak łapcie przepis:
1/2 kg pieczarek (umyte, oczyszczone pokrojone)
marchew (starta na tarce)
2 ziemniaki (obrane, pokrojone w kostkę)
kawałek selera i korzenia pietruszki (starte na tarce)
łyżka masła, 2 łyżki oliwy z oliwek na tym tłuszczu podsmażamy pieczarki
do smaku-sól, pieprz, domowa vegeta, przyprawa maggi, starty ząbek czosnku, natka pietruszki, koperek i lubczyk
małe opakowanie śmietanki 30 % (niepełna filiżanka)
2,5 l bulionu warzywnego lub wody ( jeśli używacie bulionu zmniejszcie ilość przypraw według uznania)
A czekoladowe ciasteczka grzybki ozdobiły marchewkowe muffiny , o których pisałam tu <klik>
Nie zbieram opieniek ale wyglądają smakowicie :) wiec smacznego !
OdpowiedzUsuń