Witam, mam dla was kolejną propozycję podwieczorkową, tym razem będzie to obwarzanek z kiełbasą i oscypkiem. Przepis również powstał na potrzeby konkursu gastronomicznego, w którym mieliśmy wykorzystać regionalne produkty. Inspiracją była wycieczka do Krakowa :) Przepis bardzo szybki i prosty, mój Krzyś robi sam w wersji wege.
Do przygotowania będziemy potrzebować:
Obwarzanek- 1
szt.;
Kiełbasa
krakowska sucha 50-80g;
Oscypek
2-szt;
Cebula- 1
mała;
Olej- łyżka;
Sól- pieprz- zioła prowansalskie
Cebulę
zeszklić na oleju dodać pokrojoną kiełbasę - doprawić wg uznania.
Obwarzanek przekroić w poziomie na pół. Na jedną część ułożyć cebulę z kiełbasą, przykryć
oscypkiem, posypać ziołami. Zapiec w 160 stopniach przez 15 min, podawać z
dżemem z aronii, sosem czosnkowym, żurawiną.
Wersja Krzysia:
Obwarzanek- 1 szt.;
2 duże garście szpinaku;
łyżka masła;
Cebula- 1 mała;
czosnek- 1 duży ząbek;
śmietana 30 %- 50-100 ml;
ser żółty- do posypania
Sól- pieprz;
Cebulę w kostkę zeszklić na maśle, dodać szpinak, dusić chwilę, dodać śmietanę i czosnek, doprawić i dusić do zmięknięcia szpinaku- ale nie dłużej niż 5 min. W razie konieczności dolać śmietanę, ma powstać szpinak w śmietanie.
Obwarzanek przekroić w poziomie na pół. Na jedną część ułożyć sos szpinakowy, posypać serem żółtym. Zapiec w 160 stopniach przez 15 min.
Smacznego!!!
Krzyś z mamą:)
Mniam, smaki studenckich czasów :)
OdpowiedzUsuńSuper, że mogłam coś przypomnieć. Obarzanki to też smaki z moich studenckich czasów. A teraz odkrywamy je na nowo z Krzysiem.
OdpowiedzUsuń