Aronia jest krzewem,
który pochodzi z Ameryki Północnej. Bardzo dobrze przystosował się w polskich
warunkach. Jednak jego popularność nie wynika ze zdolności do adaptacji, a z
bogatego składu.
Ciemnogranatowe owoce
stanowią prawdziwą skarbnicę:
- przeciwutleniaczy – głównie rutyny, antocyjanów, katechin, flawonoidów i leukocyjanów – ich głównym zadaniem jest pomoc w eliminowaniu wolnych rodników odpowiadających za starzenie się organizmu. Dodatkowo antocyjany i rutyna wspierają uszczelnianie i uelastycznianie naczyń krwionośnych, co wspomaga redukcję ciśnienia krwi i pracę naczynek krwionośnych w oku. Pomagają również zredukować poziom złego cholesterolu i poprawić poziom dobrego;
- witamin: C, E, K, A i z grupy B oraz składników mineralnych, takich jak sód, cynk, żelazo, wapń, potas, fosfor i magnez – wspomagają one prawidłowe funkcjonowanie organizmu, widzenie i właściwe reakcje układu immunologicznego. Dodatkowo pomagają uzupełnić niedobory składników w organizmie i przyspieszyć regenerację całego ciała.
Z uwagi na wysoką
zawartość wielu prozdrowotnych składników warto rozważyć włączenie aronii i
przetworów z niej do codziennej diety.
Zastanawiasz się, kiedy warto sięgnąć po aronię? Spożywanie przetworów z czarnych owoców poleca się osobom, które:
- mają niską odporność, np. po chemioterapii – witaminy, zwłaszcza witamina C i minerały wspierają prawidłową pracę organizmu i wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego. Jest to niezwykle istotne zwłaszcza dla osób po intensywnej terapii leczniczej, ale także w przypadku np. dzieci w wieku przedszkolnym, które często łapią infekcje;
- zmagają się z infekcjami dróg moczowych – składniki zawarte w ekstraktach z aronii wspomagają procesy przeciwbakteryjne i przeciwzapalne;
- są zagrożone wystąpieniem chorób serca czy cukrzycy – przeciwutleniacze pomagają utrzymać optymalny poziom cholesterolu i trójglicerydów. Tym samym wspierają ochronę układu krwionośnego;
- są w grupie ryzyka zachorowania na jaskrę, zaćmę czy degenerację plamki żółtej – antocyjany obecne w owocach pomagają wzmocnić naczynia krwionośne w oczach i regenerować barwnik na siatkówce, który odpowiada za jakość widzenia.
Aronia – przeciwwskazania
Nie ma wyraźnych przeciwwskazań odnośnie do spożywania aronii. Po przetwory z czarnych owoców mogą sięgać kobiety w ciąży i dzieci po 6. miesiącu życia. Młodszym pociechom nie poleca się ich podawać ze względu na niedojrzały układ trawienny. Jednak ostrożność poleca się zachować osobom, które:
mają niskie ciśnienie krwi,
zmagają się z żylakami,
cierpią na zakrzepowe zapalenie żył lub chorobę wieńcową,
mają problemy z wrzodami żołądka i krzepliwością krwi.
zmagają się z żylakami,
cierpią na zakrzepowe zapalenie żył lub chorobę wieńcową,
mają problemy z wrzodami żołądka i krzepliwością krwi.
Jeśli należysz do tej
grupy, przed spożyciem aronii skonsultuj się ze swoim lekarzem, aby uniknąć
nieprzyjemnych dolegliwości po spożyciu czarnych owoców.
Aronia – w jakiej formie spożywać?
Aronię można z
powodzeniem spożywać na surowo, jednak jej cierpki smak może być odrzucający.
Dla poprawy walorów smakowych poleca się najpierw umieścić owoce w zamrażarce.
Dzięki temu stracą swoją specyficzną goryczkę.
Można także przyrządzić z aronii:
Można także przyrządzić z aronii:
sok – przed spożyciem najlepiej wymieszać go z wodą lub herbatą. Jednak jeśli chcesz, możesz także dodać kilkadziesiąt mililitrów np. do ciast czy kisielu. Świetnie smakuje także w połączeniu z wieprzowiną i wołowiną!
konfitura z aronii - doskonała do mięs i serów. Polecam przy przygotowywaniu połączyć aronie z jabłkami lub gruszkami.
Dla dorosłych możesz także przygotować nalewkę z aronii. Mocny i słodki napój to idealny wybór na jesień i zimę. Alkohol rozgrzeje w zimny wieczór, a składniki odżywcze pomogą zachować odporność.
Nie rezygnuj z aronii
przez jej cierpki smak (wystarczy przemrozić owoce aby pozbyć się cierpkości)! To prawdziwa skarbnica cennych składników. Dlatego
sięgaj po nią tak często jak to możliwe.
Dla dorosłych możesz także przygotować nalewkę z aronii. Mocny i słodki napój to idealny wybór na jesień i zimę. Alkohol rozgrzeje w zimny wieczór, a składniki odżywcze pomogą zachować odporność.
Pozdrawiam
ZosiaSadosia
U mnie aronia schodzi jedynie pod postacią soku, ale za to schodzi w tempie ekspresowym. Jest pyszny. Polecam
OdpowiedzUsuńCiekawe informacje. Szczególnie ta o przemrożeniu owoców, bo fakt jej cierpkość nie każdemu podchodzi. Spróbuję, bo robie sok z tego jak się okazuje wspaniałego owocu. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMy zawsze przemrazamy owoce aronii przed zrobieniem z niej czegokolwiek a w ostatnich latach szczególnie sok połączony z winogronami nam podpasowal ....
OdpowiedzUsuń