piątek, 9 marca 2018

Podwieczorek #23- Jogurtowe muffiny z owocami

Dziś mam dla Was sprawdzony przepis, który przewijał się u nas na blogu już wielokrotnie...
Przepis jest na dużą blachę ciasta...albo na mnóstwo muffinów (spokojnie 24 średnie), bo ciasto idealnie się nadaje na mokre i pełne smaku babeczki... do tego banalnie prosty w wykonaniu, możecie go wykonać nawet bez użycia miksera...
Kilka lat temu go wypróbowałam i od tego czasu na stałe zagościł w naszym domu.
Przepis zaczerpnięty od Agatki z bloga <klik>

Dzieciaki śmiało poradzą sobie z przygotowaniem takiego podwieczorku od A do Z :

PRZEPIS podaję za autorką <klik>


  na formę  24×34 cm
albo jak powyżej na zdjęciu-foremka i kilka muffinków, albo ok.24 sztuki muffinów
Składniki:
4 szklanki miękkich owoców, umytych i przebranych
składniki suche:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
3-4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
składniki mokre:
kubeczek jogurtu naturalnego 400g, 300ml oleju, 6 jajek
Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Wykładamy foremkę papierem do pieczenia. W jednej misce mieszamy suche składniki ciasta: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce bardzo dokładnie mieszamy mokre składniki – jogurt naturalny, oliwę i jajka. Mieszamy ze sobą zawartość obu misek aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję. Wylewamy ciasto do foremki, a na wierzch rzucamy owoce. Wkładamy ciasto do piekarnika na ok. 50 minut. Do suchego patyczka.


Muffinki podaliśmy z jogurtem owocowym (jogurt naturalny zmiksowany razem z owocami z kompotu-truskawkami oraz mrożonymi malinami)
Smacznego.
To co? Skusicie się?
Przypominamy jednocześnie o wyzwaniu "Zrobione z Mamą- SERCE" które trwa do 15 marca <klik>

4 komentarze:

  1. Ależ apetycznie wyglądają te serducha muffinkowe. Ślinka leci:-) Jakoś zawsze wzbraniałam sie przed pieczeniem własnej roboty mufinek, kupowałam gotowce przepis sobie zapisuje może jak sezonowe owoce się zaczną skuszę się na upieczenie. Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. :) ja mam swój ulubiony przepis na muffinki, to ciasto, które podałyście używam do ciasta z jagodami, albo truskawkami.

    OdpowiedzUsuń