Dziś gościmy w naszych kuchniach bardzo smaczny i wartościowy orzech kokosowy :)
rysunek kredkami- karto_flana
Zapytacie skąd jego odżywcza moc?
Otóż, orzech kokosowy zawiera witaminy B2, B6, C i E oraz kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk. Jego miąższ składa się głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych, które są o wiele łatwiej przez nas trawione, aniżeli tłuszcze zwierzęce, czy z nabiału. Dzięki temu kokos sprzyja odchudzaniu, regulując przemianę materii. Poza tym sok z orzecha kokosowego jest wolny od zanieczyszczeń i sterylny do momentu otwarcia. Co więcej ten sok ma niemal identyczny skład jak osocze ludzkiej krwi, co potwierdza fakt, że w czasie II Wojny Światowej, bywał stosowany do transfuzji, gdy brakowało krwi naturalnej. Do dziś w krajach słabo rozwiniętych stosuje się go jako kroplówkę (bezpośrednio z owocu, by nie utracił swojej sterylności) uzupełniającą elektrolity lub zastępczy płyn fizjologiczny. Sok zaleca się głównie przy problemach z biegunką, wymiotami czy żołądkowych.
Jak wykorzystać kokos w kuchni?
Począwszy od niezwykle zdrowego świeżego owocu, a w nim: soku, znakomicie gaszącego pragnienie oraz miąższu, który świetnie nada się na bazę do kremów tortowych i nie tylko. Od dawna korzystamy w naszych kuchniach z bardzo popularnych wiórków kokosowych, które najczęściej wykorzystujemy w przygotowaniu ciast i deserów, ostatnio też coraz częściej na naszych stołach gości cukier kokosowy, który stanowi o wiele zdrowszą alternatywę dla białego czy trzcinowego cukru, a nawet miodu! Wszystko to za sprawą zbawiennie niskiego indeksu glikemicznego. Cukier kokosowy można dowoli podgrzewać i cieszyć się jego karmelizowanym smakiem (polecamy budyń śmietankowy / waniliowy posypany odrobiną cukru kokosowego, który pod wpływem temperatury gorącego budyniu roztopi się i rozleje, nadając deserowi dużo bogatszy smak! i sprawdzi się jako alternatywa eleganckich puddingów). Z orzecha kokosowego wytwarza się także mleczko kokosowe, aromatyczne i idealnie nadające się do zabielania zup, czy przygotowania orientalnych potraw, oraz olej kokosowy, który z powodzeniem zastąpi wszelkie inne tłuszcze używane do pieczenia, smażenia czy gotowania, wg niektórych sprawdzi się również jako alternatywa do smarowania pieczywa.
Otóż, orzech kokosowy zawiera witaminy B2, B6, C i E oraz kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk. Jego miąższ składa się głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych, które są o wiele łatwiej przez nas trawione, aniżeli tłuszcze zwierzęce, czy z nabiału. Dzięki temu kokos sprzyja odchudzaniu, regulując przemianę materii. Poza tym sok z orzecha kokosowego jest wolny od zanieczyszczeń i sterylny do momentu otwarcia. Co więcej ten sok ma niemal identyczny skład jak osocze ludzkiej krwi, co potwierdza fakt, że w czasie II Wojny Światowej, bywał stosowany do transfuzji, gdy brakowało krwi naturalnej. Do dziś w krajach słabo rozwiniętych stosuje się go jako kroplówkę (bezpośrednio z owocu, by nie utracił swojej sterylności) uzupełniającą elektrolity lub zastępczy płyn fizjologiczny. Sok zaleca się głównie przy problemach z biegunką, wymiotami czy żołądkowych.
Począwszy od niezwykle zdrowego świeżego owocu, a w nim: soku, znakomicie gaszącego pragnienie oraz miąższu, który świetnie nada się na bazę do kremów tortowych i nie tylko. Od dawna korzystamy w naszych kuchniach z bardzo popularnych wiórków kokosowych, które najczęściej wykorzystujemy w przygotowaniu ciast i deserów, ostatnio też coraz częściej na naszych stołach gości cukier kokosowy, który stanowi o wiele zdrowszą alternatywę dla białego czy trzcinowego cukru, a nawet miodu! Wszystko to za sprawą zbawiennie niskiego indeksu glikemicznego. Cukier kokosowy można dowoli podgrzewać i cieszyć się jego karmelizowanym smakiem (polecamy budyń śmietankowy / waniliowy posypany odrobiną cukru kokosowego, który pod wpływem temperatury gorącego budyniu roztopi się i rozleje, nadając deserowi dużo bogatszy smak! i sprawdzi się jako alternatywa eleganckich puddingów). Z orzecha kokosowego wytwarza się także mleczko kokosowe, aromatyczne i idealnie nadające się do zabielania zup, czy przygotowania orientalnych potraw, oraz olej kokosowy, który z powodzeniem zastąpi wszelkie inne tłuszcze używane do pieczenia, smażenia czy gotowania, wg niektórych sprawdzi się również jako alternatywa do smarowania pieczywa.
Zachęciłyśmy Was? A więc już teraz zapraszamy, dzielcie się z nami Waszymi przepisami, może też skusicie się na nasze propozycje :)
Lola przygotowała orientalnego kurczaka z warzywami w mleku kokosowym (podanego z ryżem i kapustką kiszoną)
Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę lub paseczki, przyprawiamy i obsmażamy, dodajemy dowolne warzywa (tu cebulka, marchewka i fasolka szparagowa) oraz ulubione przyprawy ( w tym zestawie sprawdza się trawa cytrynowa), po kilku minutach dodajemy mleczko kokosowe z puszki i pozwalamy wszystkim składnikom poddusić się na wolnym ogniu. Podajemy z ryżem lub kaszą :)
tynka zaprosiła nas na pyszną ucztę …
zupkę z mleczkiem kokosowym, kokosanki i bajaderki w wiórkach kokosowych
Zupka z mleczkiem kokosowym
250 g masła lub margaryny do pieczenia
200 g cukru
50 g brązowego cukru
szczypta soli
250 g mąki
100 g mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek jogurtu naturalnego
50 g wiórków kokosowych
1 limonka
175 ml soku ananasowego
Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem i cukrem brązowym na puszystą masę, dodawać pojedynczo żółtka nie przestając ucierać masy. Białka ubić z solą na pianę. Obie mąki zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać do ubitej masy na przemian z jogurtem. Wymieszać z pianą z białek. Wyłożyć na natłuszczona blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 st. C (z termoobiegiem 175 st. C) przez 15 minut, następnie rozprowadzić na wierzchu wiórki kokosowe i piec jeszcze 15 minut. Limonkę umyć, otrzeć skórkę, a sok wycisnąć i wszystko wymieszać z sokiem ananasowym. Nasączyć nieco wystudzone ciasto, a następnie całkowicie ostudzić.
zupkę z mleczkiem kokosowym, kokosanki i bajaderki w wiórkach kokosowych
Zupka z mleczkiem kokosowym
- podwójna pierś z kurczaka (indyka)
- 1/2 kg pieczarek
- pędy bambusa (w puszcze lub słoiku)
- kiełki fasoli (w puszce lub słoiku)
- pół małej kapusty pekińskiej
- 2 puszki mleczka kokosowego
- mieszanka ziołowa o ostrym smaku z płatkami czosnku, imbirem, trawą cytrynową i ostrą papryką (albo małe suszone papryczki chili lub piri piri lub inne)
- sos sojowy, sól, pieprz, olej do smażenia
- 2 litry wody lub czystego dowolnego bulionu (warzywnego lub mięsnego)
-szczypior, kolendra lub pietruszka do posypania na talerzu
Wodę/bulion wlać do garnka. Pierś pokroić w drobną kostkę usmażyć, doprawić solą i ostrą papryką. Pieczarki oczyścić, pokroić na ćwiartki lub ósemki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, smażyć pieczarki małymi partiami do zrumienia (wtedy w smaku smaczniejsze są w zupie). Podsmażonego kurczaka i pieczarki dodać do wody/bulionu. Następnie dodać mleczko kokosowe, kiełki, pędy i pokrojoną kapustę pekińską, doprawić resztą przypraw, na koniec dodać podsmażone pieczarki.
Zupka w smaku powinna być ostra a mleczko kokosowe łagodzi ostrość. Posypać ulubionym zielskiem.
Pyszna, sycąca, aromatyczna i rozgrzewająca zupka.
Bajaderki
Kiedy zostaje Wam jakieś ciasto (typu biszkopt, babka piaskowa, czy jakieś inne suche) warto go ususzyć by później wykorzystać do zrobienia bajaderek.
Składniki na oko. Masa powinna być gęsta, ale plastyczna.
-skrawki ciast (pokruszyć lub zmielić)
-czekolada (u mnie gorzka)...rozpuścić w kąpieli wodnej
-olejek (u mnie najczęściej arakowy lub migdałowy)
-posiekane bakalie
-kakao, kokos i sezam do obtoczenia
-opcjonalnie 2-3 łyżki wódki
Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Następnie wyrabiać kuleczki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego.
Dla mnie takie bajaderki/ziemniaczki to smak dzieciństwa.
karto_flana upiekła wyśmienity placek kokosowy
placek kokosowy
przepis na blachę o wymiarach 30x40 cm:
4 jajka250 g masła lub margaryny do pieczenia
200 g cukru
50 g brązowego cukru
szczypta soli
250 g mąki
100 g mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek jogurtu naturalnego
50 g wiórków kokosowych
1 limonka
175 ml soku ananasowego
Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem i cukrem brązowym na puszystą masę, dodawać pojedynczo żółtka nie przestając ucierać masy. Białka ubić z solą na pianę. Obie mąki zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać do ubitej masy na przemian z jogurtem. Wymieszać z pianą z białek. Wyłożyć na natłuszczona blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 st. C (z termoobiegiem 175 st. C) przez 15 minut, następnie rozprowadzić na wierzchu wiórki kokosowe i piec jeszcze 15 minut. Limonkę umyć, otrzeć skórkę, a sok wycisnąć i wszystko wymieszać z sokiem ananasowym. Nasączyć nieco wystudzone ciasto, a następnie całkowicie ostudzić.
W poszukiwaniu nowych pomysłów, możecie również skorzystać z kulinarnych inspiracji z Internetu, znajdziecie z pewnością wiele świetnych propozycji zarówno dań słonych, jak i niepowtarzalnych deserów :)
Kokos, z uwagi na swoje właściwości, znalazł też ujście w kosmetologii, szczególnie tej domowej :) Najczęściej spotyka się przepisy z wykorzystaniem oleju kokosowego, który możemy stosować zamiast kremu nawilżającego, bądź jako jego dodatek. Sprawdzi się też jako balsam, ratunek dla spierzchniętych czy zmarzniętych ust ("smarowidło" na usta na zimno....łyżeczka oleju kokosowego i łyżeczka miodu...wymieszać ze sobą do połączenia, przechowywać w lodówce by olej kokosowy nie stał się płynny i przełożyć np. do opakowania z kinder-jajka), a z dodatkiem sparzonej kawy mielonej - peeling do ciała.
Pomocną dla suchych włosów może okazać się kuracja maseczką z dodatkiem oleju kokosowego (1 łyżka płynnego oleju kokosowego, 1 łyżka nafty kosmetycznej, żółtko, nakładać na suche włosy, owinąć ręcznikiem lub folią na pół godziny) bądź po prostu olejem komosowym (nakładanym na włosy w postaci płynnej, nieco rozgrzanej, włosy należy owinąć i odczekać co najmniej pół godziny, spłukać, umyć - niekiedy powtórzyć te czynności kilka razy).
Pomocną dla suchych włosów może okazać się kuracja maseczką z dodatkiem oleju kokosowego (1 łyżka płynnego oleju kokosowego, 1 łyżka nafty kosmetycznej, żółtko, nakładać na suche włosy, owinąć ręcznikiem lub folią na pół godziny) bądź po prostu olejem komosowym (nakładanym na włosy w postaci płynnej, nieco rozgrzanej, włosy należy owinąć i odczekać co najmniej pół godziny, spłukać, umyć - niekiedy powtórzyć te czynności kilka razy).
Więcej ciekawych receptur na kokosowe kosmetyki z domowego zacisza znajdziecie TUTAJ.
A może macie ciekawe pomysły na wykorzystanie łupin orzecha kokosowego? Piszcie :)
Pozdrawiamy cieplutko
Zespół KTM
Mniam !
OdpowiedzUsuńSuper i apetycznie u Was. Uwielbiam kokosanki i ciacho kokosowe:-)
OdpowiedzUsuńAktualnie tworzę z łuski kokosowej świecznik:-)
Ojej dziewczyny! Kokos i Banan to moje ukonane zapachy i smaki! Nie licząc świątecznych pierników, cynamonu itd. Ale dałabym się pokroić za kawałek tych kokosowych smakołyków ... mniam.
OdpowiedzUsuńNiesamowite informacje, nie miałam pojęcia, że sok kokosowy jest tak podobny do osocza ludzkiej krwi! A sam kokos - uwielbiam, we wszystkich wcieleniach :).
OdpowiedzUsuń