Witajcie dzisiaj w naszym cyklu - Sezonowe Mamy proponujemy Wam pyszne pasty i smarowidła do chleba. Zobaczcie nasze propozycje:
Ania często przygotowuje hummus z TEGO przepisu:
Tynka zrobiła warzywną pastę
Wykorzystała avocado, szczypiorek, por, paprykę świeżą, suszone pomidory, orzeszki ziemne solone...wszystko zblendowała.
Pasta rybna:
Pasta rybna-puszka filetów z makreli w pomidorach, 2-3 łyżeczki serka białego śmietankowego (typu Philadelphia) 2-3 łyżeczki serka kanapkowego (a'la feta)...wszystko razem wymieszać
karto_flana
proponuje kolorowe pasty:
pastę z marchewki o orientalnym smaku dzięki zawartości
sezamu i kuminu.
275
g marchwi, 1 mała cebula, suszony tymianek, 125 ml bulionu łyżeczka
ziaren sezamu, 1łyżeczka oleju sezamowego, pół łyżeczki miodu,
sól, pieprz, szczypta kuminu, 2 szczypty imbiru mielonego
Marchew
i cebule obrać, posiekać. Bulion zagotować dodać marchew, cebule
i suszony tymianek (1 łyżeczka). Gotować, aż warzywa zmiękną,.
Sezam uprażyć na suchej patelni. Warzywa odsączyć na sicie, dodać
sezam i wszystko zmiksować blenderem. Dodać olej i miód,
przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawami. Podawać z
chlebem posypane sezamem. Pastę w lodówce można przechowywać
tydzień
2
szklanki zielonego groszku (ja wzięłam po połowie mrożony i polowe z
puszki)
ok
2 łyżek jogurtu naturalnego
ok
2 łyżek majonezu
sól
morska do smaku
pieprz
czarny do smaku
koperek,
bazylia, lubczyk (suszone)
Ugotowany
i odcedzony groszek zblenduj na jednolitą masę wraz z pozostałymi
składnikami :)
Dla
4 osób:
100
g ziaren słonecznika
250
g czerwonych buraków (wzięłam 3 male)
50
ml oleju słonecznikowego
1 łyżka miodu
sol
kawałek
startego chrzanu (wzięłam 2 łyżki gotowego tartego ze słoika)
1
cebula
Ziarna słonecznika namoczyć w 2 szklankach zimnej wody przez godzinę, następnie wodę odcedzić. Buraki ugotować do miękkości w mundurkach, wystudzić, obrać o pokroić. Cebule obrać i pokroić na ćwiartki.
Wszystkie składniki umieścić w wysokiej misce i zmiksować blenderem
na gładką masę.
Pasta
smakuje tez jako dodatek do warzyw z wody- wypróbowałam z kalafiorem, było pyszne :)
Przepis z: "Meine gute Landküche" nr 5/2014
Przepis z: "Meine gute Landküche" nr 5/2014
AsiaB
poleca pastę z sera i tuńczyka:
Składniki:
biały chudy twaróg, tuńczyk w sosie własnym (odcedzony!), cebula,
pietruszka, sól i pieprz.
Etoile często robi pastę jajeczną:
5 ugotowanych na twardo jajek, 5 ogórków kiszonych startych na drobnej tarce i odciśniętych i 2 łyżki majonezu.
Lub wersje wiosenną:
Jajka, rzodkiewka, szczypiorek i majonez.
Lubimy też zdecydowaną w smaku pastę z tuńczykiem:
Odsączony tuńczyk w sosie własnym, 1 czerwona cebula i majonez.
Paprykarz pod koniec lata, kiedy pomidory są najsmaczniejsze zamykam je w słoiku w formie paprykarza:
Często też dla męża robię smalec w słoiku:
Pasta z zielonej soczewicy:
szklanka ugotowanej i opłukanej zielonej soczewicy, sok z połowy cytryny, kilka suszonych pomidorów, 3 łyżki oleju spod nich, 2 pęczki natki pietruszki, garść orzeszków ziemnych i uprażonego na suchej patelni słonecznika.
Etoile często robi pastę jajeczną:
5 ugotowanych na twardo jajek, 5 ogórków kiszonych startych na drobnej tarce i odciśniętych i 2 łyżki majonezu.
Lub wersje wiosenną:
Jajka, rzodkiewka, szczypiorek i majonez.
Lubimy też zdecydowaną w smaku pastę z tuńczykiem:
Odsączony tuńczyk w sosie własnym, 1 czerwona cebula i majonez.
Paprykarz pod koniec lata, kiedy pomidory są najsmaczniejsze zamykam je w słoiku w formie paprykarza:
3 kg pomidorów sparzonych, obranych i pokrojonych w kostkę
1 kg tartej marchwi ,
1 kg cebuli pokrojonej w kostkę,
2 liście laurowe,
2 łyżki octu,
1,5 łyżki soli,
1 łyżeczka pieprzu,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1,5 szklanki suchego ryżu,
0,5 szklanki oliwy,
4 puszki tuńczyka
wszystko oprócz tuńczyka gotować 1 godzinę, dołożyć rybę, włożyć do słoików i gotować 20 minut...
Często też dla męża robię smalec w słoiku:
Składniki:
2 kg drobno zmielonej słoniny,
3 łyżki wegety,
4 łyżki majeranku,
6 cebul,
4 ząbki czosnku..
Ilość przypraw można dostosowywać do swoich upodobań, ja dodaję, więcej majeranku i czosnku.
Wszystko
dokładnie mieszamy ręką i kładziemy do wyparzonych słoików do 3/4
wysokości. Najlepiej by słoiki były jednakowej wielkości. Zakręcić i
kłaść na blaszkę ( jest to ważne w przypadku pęknięcia słoika wtedy mamy
mniej sprzątania). Pieczemy w piekarniku 1,5 godziny w temp 150 stopni.
Najpierw zwiększam temperaturę, gdy słonina zaczyna się topić
zmniejszam do 150 i tak mniej więcej 90 minut. Zostawiam jeszcze w
ciepłym piekarniku do rana.
szklanka ugotowanej i opłukanej zielonej soczewicy, sok z połowy cytryny, kilka suszonych pomidorów, 3 łyżki oleju spod nich, 2 pęczki natki pietruszki, garść orzeszków ziemnych i uprażonego na suchej patelni słonecznika.
Jakie pyszności. Nigdy nie robiłam w domu past do chleba.Muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńWow ile możliwości !!! Ekstra :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe pasty! Część z nich jest dla mnie znajoma i stosowana na co dzień. Pasta buraczana, marchewkowa i z soczewicy to dla mnie nowość. Smakowicie wyglądają, więc na pewno popróbuję:))
OdpowiedzUsuńO wow, dzięki Wam wiem co będzie królowało u mnie na kolację w najbliższym czasie
OdpowiedzUsuń