Owies – zboże, z którego robi się kaszę i płatki owsiane – oprócz walorów odżywczych i leczniczych ma także właściwości kosmetyczne. A owsianka nie bez powodu uważana jest za jeden z najzdrowszych pokarmów świata. Do właściwości leczniczych owsa zalicza się m.in.: przeciwdziałanie cukrzycy, zwiększanie odporności, ułatwianie wypróżniania i pielęgnację wrażliwej skóry.
Ziarno owsa jest niczym dobrze zaopatrzona spiżarnia: zawiera lekko strawne białko, wartościowe tłuszcze i węglowodany, błonnik, a także mnóstwo witamin (przede wszystkim z grupy B) oraz pierwiastków (m.in. wapń, magnez, sód, potas, miedź) i cennych związków (np. luteina).
W lecznictwie i kosmetyce wykorzystuje się też inne części tej rośliny – ziele, słomę, otręby – ponieważ one również zawierają mnóstwo cennych substancji (m.in. flawonoidy, saponiny sterydowe, amid kwasu nikotynowego, rozpuszczalną w wodzie krzemionkę, aminokwasy, lipoproteidy, peptydy). Dlatego warto korzystać z tej rośliny jak najczęściej.
Dzięki flawonoidom i saponinom wyciągi z owsa działają moczopędnie i pomagają chronić pęcherz moczowy oraz nerki. Tym bardziej że związki saponinowe mają też właściwości przeciwgrzybicze i przeciwdrobnoustrojowe. Rolę ochronną spełnia także rozpuszczalna w wodzie krzemionka – wydalana z moczem przeciwdziała krystalizacji składników mineralnych w drogach moczowych i utrudnia powstawanie kamieni moczowych.
Owies zawiera fruktany – cukry złożone, mające korzystny wpływ na gospodarkę lipidową organizmu i dostarczające energii, do której uzyskania nie jest potrzebny udział insuliny. Dzięki temu płatki owsiane wyrównują poziom glukozy i insuliny we krwi. Dodatkowo zaś zawarty w owsie rozpuszczalny błonnik przeciwdziała szybkiemu wzrostowi poziomu glukozy we krwi i obniża indeks glikemiczny posiłków.
Płatki owsiane zawierają dużą ilość błonnika, który pęczniejąc w żołądku, zapewnia uczucie sytości przez dłuższy czas. Ponadto poprawia trawienie, sprzyja usuwaniu toksyn z organizmu i zapobiega wchłanianiu nadmiaru tłuszczu z pożywienia. A globuliny (białko, w które obfituje owies) jeszcze wiążą cukry i tłuszcze. Dlatego płatki są wręcz idealnym składnikiem diet odchudzających.
Dzięki połączeniu pierwiastków (wapń, magnez, potas, żelazo) i witamin (przede wszystkim z grupy B) owies okazał się bardzo skuteczny w walce z długotrwałym stresem i bezsennością, ponieważ działa wzmacniająco i tonująco na układ nerwowy. W roli środka łagodzącego napięcie nerwowe i pomagającego zasnąć najlepiej sprawdza się nalewka z owsa.
Kąpiele z dodatkiem odwaru z ziela lub słomy owsianej, bogatego w rozpuszczalną krzemionkę, to sprawdzony sposób łagodzenia dolegliwości reumatycznych i artretyzmu. Jeszcze lepiej, gdy taką kurację połączy się z regularnym piciem odwaru.
Wysoka zawartość związków polifenolowych, które mają silne właściwości przeciwutleniające, czyni z owsa doskonały składnik kosmetyków przeznaczonych do skóry dojrzałej i wrażliwej, nawet ze skłonnością do atopii. Preparaty z owsem działają zmiękczająco i nawilżająco na skórę, sprzyjają jej regeneracji i łagodzą podrażnienia.
Ciekawostką jest także fakt, że owies zbierany w tzw. "fazie mlecznej" działa wzmacniająco na nasz układ nerwowy. Mnóstwo cennych informacji o tym, kiedy, jak zbierać taki owies, w jaki sposób suszyć i na końcu jak prawidłowo herbatkę przygotować przeczytacie na TEJ stronie <klik>
Właściwości owsa są także doceniane w kosmetyce, możecie w bardzo prosty sposób odżywić, nawilżyć skórę dzięki kosmetykom na bazie płatków owsianych. Kilka przepisów na maseczki owsiane znajdziecie TUTAJ<klik>
Dziewczyny z naszego zespołu owies wykorzystują także kulinarnie. Oto garść naszych pomysłów:
Lola zaprasza Was na pyszne owsianki z owocami. Od tych kolorów aż weselej się robi :)
tynka zachęca do zrobienia chleba...zapach domowego pieczywa jest niesamowity, jeśli chcecie zacząć przygodę z pieczeniem chleba ta receptura jest WYJĄTKOWO prosta.
"Chleb sąsiada" na drożdżach PRZEPIS <klik>
A od tych przepysznych "krakersów" trudno będzie się Wam oderwać!
I jeszcze ciasteczka...
karto_flana zaprasza na pełnoziarniste muffiny <klik>
na 12 sztuk:
240 ml maślanki
170 g płatków owsianych górskich
150 g rodzynek
240 g mąki pszennej pełnoziarnistej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
2 białka
3 łyżki płynnego miodu
1 średniej wielkości jabłko
Foremkę muffinkową wyłożyć papierowymi papilotami. W misce wymieszać maślankę, płatki owsiane i rodzynki. W innej misce wymieszać mąkę, cynamon, sol i proszek do pieczenia. Do pierwszej miski z płatkami owsianymi dodać miód i białka, wymieszać. Wymieszać zawartość obu misek. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce, dodać do ciasta, wymieszać. Przełożyć do foremki muffinkowej. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C ( z termoobiegiem- 150 °C) ok. 20-25 minut.
A Wy korzystacie z dobrodziejstw owsa?
POZDRAWIAMY
Zespół KTM
Ciekawe informacje. Nie wiedziałam, że owies ma tyle dobrych właściwości na nasz organizm.
OdpowiedzUsuńFajne propozycję, chociaż nie lubię owsa, z chęcią spróbuję zrobić chlebek :). Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńOwies to nasze ulubione ziarno :)). My również mamy swoje ulubione owsiane potrawy :)), min. owsiane bułeczki oraz owsiankę z tartym na grubych oczkach jabłkiem i szczyptą cynamonu :))
OdpowiedzUsuńO tak. Jak owsianka to dla mnie i dzieciaków najlepsza z jabłkami i cynamonem :)
UsuńMniam ale pyszności serwujecie...co nieco zanotuje :) dzieki !
OdpowiedzUsuń