wtorek, 28 grudnia 2021

Sezonowe Mamy - Sylwestrowe sałatki

Rok 2021 zbliża się ku końcowi i na pewno myślicie już o menu Sylwestrowym?! Jeśli planujecie ten czas spędzić na domówkach proponuję przygotować którąś z zaproponowanych przez nas sałatek. Ja przygotowałam dla Was mój top 3, czyli te sałatki, które wprost uwielbiam, robi się je błyskawicznie i równie szybko znikają z talerzy. Na początek zaserwuję Wam Sałatkę Francuską, którą sama nazwałam ze względu na składniki. Jest to moja wersja sałatki, którą jadłam w pewnej restauracji i po prostu musiałam ją odtworzyć. Udało mi się uzyskać smak,taki jak zamierzałam. Spróbujecie?


1. Sałatka Francuska - składniki:

500 g mixu sałat z rukolą (ja dodałam dodatkową rukolę, bo uwielbiam)

1 pomarańcza obrana z białej skórki i pokrojona

pół melona - kulki (lub 2 gruszki)

1 ser Camembert naturalny pokrojony w trójkąty, obtoczony w prażonych ziarnach

60 g mieszanki ziaren do sałatek (słonecznik, dynia, pini) uprażone na suchej patelni

1 pierś z kurczaka upieczona sote z przyprawami w folii i pokrojona w plasterki

Sos:

2 łyżeczki octu balsamicznego 

2 kopiaste łyżeczki musztardy francuskiej

1 łyżeczka miodu

2 łyżki soku z melona

zlany sos z pieczonej piersi 

Wszystkie składniki sosu dokładnie połączyć.

W salaterce układamy sałatę, lekko polewamy sosem. Na sałacie układamy pozostałe składniki i obficie polewamy sosem. Jemy od razu po przyrządzeniu!

2. Sałatka z rukolą i pomarańczą

To prosta i szybka sałatka, którą często robię na podwieczorek. Składniki, jakich potrzebujecie to:

opakowanie rukoli 500 g

2 małe pomarańcze, obrane z białej skórki i pokrojone

Ser z niebieską pleśnią 100 g, pokrojony w grubą kostkę

garść orzechów włoskich

 

Sos:

sok z połowy pomarańczy

1 łyżeczka miodu

Składniki sosu dokładnie połączyć. 

Na półmisku ułożyć rukolę, na niej poukładać pozostałe składniki i polać sosem tuż przed podaniem.

3. Sałatka z tortellini z rukolą i suszonymi pomidorami, na którą przepis zaczerpnęłam stąd klik, bo "przemówiła" do mnie ze zdjęcia 😁, a ja jem oczami. Polecam, jest pyszna. Nie zawiodłam się! Swoją zmodyfikowałam i posypałam szczypiorkiem, a zamiast gorgonzoli dałam mozzarellę.


Joanna JB poleca Wam swoje Carpaccio z pieczonych buraków ze szpinakiem i fetą:

 

Buraki należy upiec w folii w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. godzinę. Po ostudzeniu trzeba je pokroić w cienkie plastry i ułożyć na liściach szpinaku baby. Całość posypać pokruszoną fetą  i prażonymi pestkami dyni. Polać dressingiem zrobionym z: 2 łyżek oliwy, 2 łyżek octu balsamicznego czerwonego, 1 ząbka czosnku, natki pietruszki, szczypty soli i pieprzu.

Ela - Karto_flana zaprasza Was na swojego bloga, na którym znajdziecie przepisy na polecane przez nią sałatki:

Rosyjską sałatkę z paluszkami krabowymi klik

 

 Sałatkę ziemniaczaną z selerem naciowym klik


oraz Bawarską sałatkę serową klik


Mam nadzieję, że skusicie się na którąś z naszych propozycji i przywita z Wami Nowy Rok! Życzę Wam smacznego sałatkowania! To znaczy imprezowania! Do Siego Roku!


6 komentarzy:

  1. Wspaniałe przepisy- już bym jadła:-D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow ciekawe te z pomarańcza.... moze spróbuje :) dzieki !

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi ciekawie. Mam ochotę na ziemniaczana z porem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentują się wspaniałe.
    Moja ulubiona to : rukola, suszone pomidory, burak, ser lazur, prażony slonecznik i sos.
    Polecam

    OdpowiedzUsuń