Czy i Wy macie ochotę zaczynać zimowe dni od śniadanka na ciepło? Na dziś przygotowałyśmy dla Was nasze rozgrzewające w chłodne dni propozycje :)
karto_flana przygotowała
waniliowy ryż na mleku a'la crème brulee
waniliowy ryż na mleku a'la crème brulee
Dla 6ciu osob:
150 g ryżu do gotowania na mleku (odpowiedni rodzaj)
1 laska wanili
skórka otarta z 1 pomarańczy lub cytryny
110 g cukru
750 ml mleka
200 g śmietany kremowej
1 opakowanie cukru waniliowego
Ryż włozyć do 350 ml wody i zagotować, zmniejszyć plomień i gotować jescze 5 minut. Odsączyć na sicie. Laskę wanili rozkroić wzdłuż i wyjąć maziaste wnętrze. Ryż przełożyć ponownie do garnka, dodać skórkę z pomarańczy (cytryny), 75 g cukru, wanilię i mleko, zagotować. Gotować na niewielkim ogniu ok. 20 minut miesząjac. Wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z ryżem. Przełożyć do 6 miseczek. Posypać na wierzchu pozostałym cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Skaramalizować w piekarniku lub specjalnym palnikiem.
Etoile proponuje płatki ryżowe na mleku z żurawiną i słonecznikiem
5 łyżek płatków ryżowych zalać szklanką mleka, gdy się zagotuje, ostawić po przykryciem. Gdy płatki ostudzą się i zgęstnieją, dodać ulubione nasiona i bakalie. W podobny sposób można przygotować przepyszne płatki owsiane, zawsze dobierając sobie do smaku ulubione dodatki, na przykład podprażony słonecznik i jabłko :)
U Loli z reguły zajada się rano płatki owsiane z jogurtem naturalnym, lub na wodzie - czasem na ciepło (super smakują z dodatkiem świeżych owoców), a na chłodne poranki przygotowuje się na przykład pogodną kaszkę manną z rodzynkami
lub bardzo zdrową kaszę jaglaną - tu w wersji z gruszką dla małego pirata ;)
kaszę jaglaną zalać wodą w proporcji 2:1, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, pod koniec dodać pokrojoną w kostkę gruszkę, można również urozmaicić jej smak dodając na przykład suszone owoce lub nasiona
tynka proponuje pyszny
pudding z tapioki z bananami
(na 5 porcji)
600 ml mleka
5-6 łyżek tapioki
1,5 łyżki domowego cukru waniliowego
Mleko podgrzewamy, gdy jest gorące wrzucamy tapiokę i gotujemy ok 15-20 minut mieszając często, dopóki kuleczki tapioki nie zrobią się przezroczyste.
Pod sam koniec gotowania dodać cukier waniliowy. Zamieszać.
Przykryć folią, tak by folia dotykała puddingu, wówczas nie utworzy się "kożuszek".
Przygotować banany...
1 duży banan
2 łyżeczki miodu (użyłam gryczanego)
1 łyżeczka masła
pół łyżeczki cynamonu (jeśli lubicie)
Na patelni połączyć ze sobą masło, miód i cynamon, gdy masa maślano miodowa będzie gorąca położyć na niej plastry banana i "smażyć" je w tej masie z obu stron.
Przełożyć pudding z tapioki do miseczek, dodać gorące banany.
Na ciepło pudding jest ciągnący, gdy się schłodzi ma postać bardziej stałą.
Katrin kusi nas kaszką manną ugotowaną na gęsto polaną roztopionym masłem, posypaną cynamonem i cukrem
oraz pieczonym / smażonym (namoczonym w mleku) czerstwym chlebkiem posypanym cukrem
A Ania z Zapiecka zaprasza nas na ponadczasową zupę mleczną z zacierką
My najadłyśmy się do syta i przy okazji powspominałyśmy babcine frykasy :)
(którymi nie zawsze raczymy nasze pociechy, ale pamiętajmy, że możemy wykorzystać do posłodzenia czy dodania tłuszczyku alternatywne produkty, np. cukier i olej kokosowy).
A Wy macie Swoje ulubione ciepłe śniadanka?
Chętnie skosztujemy ;)
Pozdrawiamy
Zespół KTM
Świetne przepisy! :) Zdecydowanie jestem za ciepłymi śniadaniami i kolacjami w okresie zimowym. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńNie przepadam za słodkimi śniadaniami. U nas największą popularnością cieszy się jajecznica, parówki i chlebo-jajo (czerstwy chleb namoczony w samych jajkach z dodatkiem przypraw; kiedy usmaży się z jednej strony można położyć na nim plasterek sera, posypać słodką papryką i granulowaną cebulką, ja do swoich kanapek dodaję też ogórki konserwowe i ketchup).
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, zanim umieściłyście ten post, moja dietetyczka w diecie dała mi właśnie kilka z Waszych przepisów, smakuje niesamowicie, a najbardziej ubóstwiam deserek z płatkami ryżowymi.
OdpowiedzUsuńMh....kasze mannę bym zjadła, narobiliście mi smaka :)
OdpowiedzUsuń