czwartek, 3 stycznia 2019

Podwieczorek #29 Babeczki mocno czekoladowe

Od czasu do czasu dawka odpowiedniej ilości czekolady i kakao jest wskazana ;p
Przepis, który Wam podam znalazłam na Instagramie, to taki awaryjny przepis, gdy trzeba na szybko zrobić jakieś ciacho.
Do tego ZAWSZE wychodzi.
 Składniki z tej ilości przeznaczone są na dużą keksówkę lub 24 sztuki babeczek! 

Babeczki mocno czekoladowe
2 szklanki mąki (możecie dać pszenną, razową, dodać część gryczanej albo orkiszowej)
1-2 jaja
1 szklanka mleka
1 szklanka oleju
pół szklanki cukru (możecie użyć brązowego)
3 łyżki ciemnego kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Te wszystkie składniki wymieszać ze sobą (np mikserem albo trzepaczką), na koniec dodać:
2-3 duże łyżki dowolnego dżemu
Można opcjonalnie dodać garść bakalii, albo pokrojonej drobno gorzkiej czekolady.

Wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Ciasto w keksówce pieczemy ok, 45 minut, babeczki ok 15-20...do suchego patyczka.


Nasze babeczki powstały przed Świętami, więc udekorowaliśmy je tym, co nam zostało i spożytkowaliśmy na dość fajną dekorację: z lukru królewskiego, jaki zwykle wykorzystujemy do dekoracji pierniczków zrobiłam choineczki. Słone paluszki ułożyłam na papierze do pieczenia, wylałam nieco lukru na każdego paluszka w formie a'la choineczki, posypałam zielona posypką cukrową. 
Lukier potrzebuje kilku godzin żeby wyschnąć. Potem wystarczy delikatnie podważyć powierzchnię choinki (tą z lukru) i bez problemu się odkleja od papieru.
Została nam polewa czekoladowa, więc Zosia najpierw posmarowała babeczki polewą, posypała białą posypką, wbiła choineczkę i w ten sposób powstał nam las babeczek.


Babeczki same w sobie, bez żadnych dodatków są bardzo smaczne. Żeby były jeszcze bardziej wilgotne, po upieczeniu i ostudzeniu można je przełożyć do metalowej puszki i schować do lodówki...

Natomiast dziś Antoś przygotowuje surówkę z marchwi i jabłka. 
U nas tylko te 2 składniki...ścieramy na grubych oczkach jabłka, na drobniejszej marchew...mieszamy ze sobą...soczysta, pełna witamin przekąska przez cały dzień :)

A Wy co dziś podajecie na podwieczorek?
Pozdrawiam
tynka

5 komentarzy:

  1. Choinki wygladaja rewelacyjnie ! A taka surówkę robiłam w poniedziałek, bardzo ja lubimy :):):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale rewelacyjne choinki :) a babeczkę bym zjadła xD wyglądają tak apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie proste babeczki to może nawet i mi by wyszły ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny las.:) Oj narobiłaś apetytu na babeczki.:)

    OdpowiedzUsuń
  5. My również lubimy taką surówkę, czasem do ostrości dodaję pora.
    Przepis na babeczki porywam bo nigdy takich nie piekłam. A dekoracja na babeczkach przecudna. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń