poniedziałek, 16 października 2017

Sezonowe mamy - Chleb, pieczywo i dodatki

Witajcie,
Nie wiem, czy wiecie, że dzisiaj światowy dzień chleba?
Czy ludzkość wyżyłaby bez tego powszedniego pokarmu? 
Zobaczcie, co przygotowały nasze dziewczyny z zespołu:

Etoile przygotowała kilka przepisów na dodatki  do pieczywa:

Smalec z piekarnika
2 kg drobno zmielonej słoniny, 
3 łyżki wegety, 
4 łyżki majeranku, 
6 cebul, 
4 ząbki czosnku.

Ilość przypraw można dostosowywać do swoich upodobań, ja dodaję więcej majeranku i czosnku.

Wszystko dokładnie mieszamy ręką i kładziemy do wyparzonych słoików do 3/4 wysokości. Najlepiej by słoiki były jednakowej wielkości. Zakręcić i kłaść na blaszkę (jest to ważne w przypadku pęknięcia słoika wtedy mamy mniej sprzątania). Pieczemy w piekarniku 1,5 godziny w temp 150 stopni. Najpierw zwiększam temperaturę, gdy słonina zaczyna się topić zmniejszam do 150 i tak mniej więcej 90 minut. Zostawiam jeszcze w ciepłym piekarniku do rana. 


Paprykarz:
3 kg pomidorów sparzonych, obranych i pokrojonych w kostkę
1 kg tartej marchwi , 
1 kg cebuli pokrojonej w kostkę, 
2 liście laurowe, 
2 łyżki octu, 
1,5 łyżki soli, 
1 łyżeczka pieprzu, 
1 łyżeczka słodkiej papryki, 
1,5 szklanki suchego ryżu, 
0,5 szklanki oliwy, 
4 puszki tuńczyka 

wszystko oprócz tuńczyka gotować 1 godzinę, dołożyć rybę, włożyć do słoików i pasteryzować 20 minut...



tynka 

Staram się by co jakiś czas na stole pojawiało się DOMOWE pieczywo, w okresie jesienno-zimowym pieczywo na zakwasie pojawia się dość często (przy kominku chleb pięknie rośnie) czasem robię też pieczywo na drożdżach. Strona, na której jeszcze się nie zawiodłam z fantastycznymi przepisami to <KLIK> 

Gruzińskie Chaczapuri ze szpinakiem i serem feta
Przepis stąd <klik>



Rogaliki śniadaniowe





Przepis stąd <klik>


Czosnkowe chlebki naan.
Przepis <klik>



Chlebki są świetnym dodatkiem do zupy (Filet z kurczaka, kukurydza, bataty, ziemniaki, przyprawy do smaku, mleczko kokosowe) lub past kanapkowych :)

Chleb sąsiada przepis stąd <klik>

- 5 dkg drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
/drożdże i cukier rozcieramy razem/
- 1 kg mąki,
- 20 dkg płatków owsianych,
-  1 łyżka soli,
- 1 litr ciepłej wody,
- 4 łyżki siemienia lnianego,
- 4 łyżki ziaren łuskanego słonecznika
Mieszamy ze sobą roztarte drożdże, mąkę, wodę i pozostałe składniki, można chwilę wyrabiać (ciasto jest dość rzadkie); odstawiamy aż wyrośnie (podwoi objętość), przekładamy do 2 foremek, posypujemy czym lubimy i wkładamy na godzinę do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy do zrumienienia.




Kajzerki dyniowe (przepis KLIK)



Udało mi się także kilka razy zrobić przepyszny chleb pszenno-żytni na zakwasie żytnim...(przepis KLIK)









Przepyszne orkiszowe BAJGLE <klik>








karto_flana
Chleb to stały punkt programu w mojej kuchni. Muszę się Wam pochwalić, że mój zakwas jest prawie w wieku mojego młodszego synka- w sierpniu skończył 6 lat. Podobno im starszy zakwas tym lepszy. Dlatego mam dla Was kilka ulubionych przepisów z chlebem na zakwasie.

Biały chleb na zakwasie







500 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej, ale może być i inna)
300 g wody
150 g zakwasu z mąki żytniej
płaska łyżeczka soli
8 g świeżych drożdży

Wszystkie składniki zmiksować mikserem. Ciasto powinno być raczej gęste. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na 2 godziny. Nie wiem, czy w tym czasie powinno wyrosnąć, bo piekarz ze mnie początkujący, ale moje jeśli urosło, to minimalnie.
Po tym czasie przełożyć ciasto do natłuszczonej keksówki i wierzch posypać mąką, lub spryskać oliwą. Odstawić na godzinę.
Piec w 210 stopniach około 40 minut.


Chleb żytni jasny






Składniki:
Zaczyn:
1/4 szklanki zakwasu (użyłamżytniego)
1/3 szklanki letniej wody
1/2 szklanki mąki żytniej (użyłam ciemnej)
Składniki na zaczyn wymieszać razem, pojemnik przykryć folią i odstawić na 8 -12 godzin (temp. pokojowa)

Ciasto główne:
1 do 1 i 1/4 szklanki letniej wody
1 łyżeczka suszonych drożdży
3 i 3/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
1 i 1/2 łyżeczki soli
Do dużej miski wlać cały zaczyn, wodę (zacząć od szklanki), drożdże i sól. Wymieszać
li dosypywać mąkę, cały czas mieszając. Ciasto wyrabiać przez około 10 minut, aż zrobi się gładkie i jednolite. Ciasto powinno się delikatnie lepić, ale nie może mieć rzadkiej konsystencji. Następnie Ciasto przełożyć do czystej naoliwionej miski, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 do 2 i 1/2 godziny.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony blat mąką. Uformować zgrabną kulę lub podłużny bochenek ( który można umieścić w natłuszczonej keksówce) Przykryć i odstawić na około godzinę ( u mnie 45 minut). Wyrośnięty bochenek przed pieczeniem można posmarować wodą i posypać kminkiem.
Pieczemy przez około 40 minut w 200 *C

Co do zaczynu- ilość zakwasu odmierzyłam waga- 62 gramy. Mąka pszenna chlebowa to u mnie mąka typu 550. Wyrabiając ostatecznie ciasto dosypuje nieco pszennej mąki, inaczej ciasto za bardzo się lepi. Chleb piekę w naparowanym piekarniku przez 40 minut w temperaturze 200 °C a ostatnie 5 minut podkręcam do 250.


Polecam także proste i szybkie pszenne bułki na drożdżach
Na ok. 8 sztuk:
1 małe jajko (nie brałam)
200 ml zimnego mleka
8 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
50 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła
340 g białej mąki
7 g soli morskiej
do posypania: co kto lubi

Mąkę+sól+masło utrzeć ręką. W małej miseczce rozkruszyć drożdże, wsypać do nich cukier i 4 łyżki zimnego (!) mleka. Dokładnie wymieszać i wlać do mąki. Powoli wlewać pozostałe mleko, a na końcu lekko rozbełtane jajko. Wyrobić rękoma.
Jeśli jest zbyt luźne, dosypać trochę mąki. Odstawić na 1,5 - 2 godz przykryte ściereczką aż podwoi swoją objętość.
Piekarnik nagrzać do temp 230 st C. Z ciasta formować małe bułeczki, układać je na dużej, wysmarowanej oliwą blaszce, zostawiając 5 cm. odstępy między bułeczkami. Bułeczki posmarować mlekiem lub jajkiem, posypać czym się lubi i wstawić do piekarnika na 5 min. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 200 st C i piec kolejne 5-10 min.



A może macie ochotę spróbować słodkiego chlebka dyniowego z 
orzechami włoskimi?
Na 1 foremkę keksową o długości 30 cm:
200 g puree z dyni
2 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
kilka kropel aromatu waniliowego
280 g mąki
200 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
180 g jogurtu naturalnego
40 ml oleju
60 g posiekanych orzechów włoskich
po 1/4 łyżeczki mielonych goździków, mielonego imbiru, mielonego anyżu i mielonej gałki muszkatołowej (ewentualnie 1 łyżeczka przyprawy do pierników)
W misce wymieszać cukier, make, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczona. W innej misce wymieszać jogurt, aromat waniliowy, olej, puree z dyni i jajka. Przelać do miski z suchymi 
składnikami i krótko mieszać mikserem tylko do połączenia składników. Wsypać 3/4 orzechów i wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki, posypać na wierzchu pozostałymi orzechami.  Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C ( z termoobiegiem- 150°C) ok. 60-70 minut. Po upieczeniu zostawić doi wystygnięcia w piekarniku uchylając nieco drzwiczki.


polecam z konfiturą z dyni

Konfitura z dyni:
500 g puree z dyni
500 g cukru
20 startego na tarce korzenia swiezego imbiru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki soku pomarańczowego
skórka otarta z połowy pomarańczy
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Następnie ogrzewać na niewielkim ogniu mieszając aż cukier się rozpuści, gotować do zgęstnienia mieszając przez 15-20 minut. Przełożyć do wyparzonych słoików i zakręcić. Odstawić w chłodne miejsce. Konfitura smakuje po 4 tygodniach.


AsiaB za to poleca prosty domowy chlebuś 

(przepis ciut zmodyfikowany;)):

1 kg mąki tortowej 

1 l ciepłej wody
10 dag drożdży
1,5 łyżki soli
2 czubate łyżki cukru
szklanka otrębów owsianych
po dwie garści siemienia lnianego i słonecznika
(można dodać inne ziarna - według uznania)

Drożdże mieszamy z wodą i cukrem, następnie wlewamy

 do reszty składników i mieszamy. Musi rosnąć koło godziny. Następnie wykładamy na blaszkę i pieczemy w temp. 200 st. ponad godzinę. 








A jakie są Wasze ulubione przepisy na pieczywo i dodatki do 

niego?

POZDRAWIAMY

Zespół KTM

1 komentarz:

  1. Dziewczyny cudowny post. Tyle rożnych przepisów zebranych w jedno. Super, aż mi się zamarzył taki żytni chlebek ze smalczykiem i ogórkiem 😃

    OdpowiedzUsuń